[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”]
Bitcoin (BTC afgekort) is een peer-to-peer elektronisch cash systeem. Peer-to-peer wil zeggen dat de ene gebruiker direct overmaakt naar de andere gebruiker zonder tussenkomst van een derde partij (bank of overheid). Het enorme voordeel hiervan is dat niemand een transactie kan tegenhouden. Je kunt meedoen met Bitcoin door simpelweg een applicatie op je telefoon te installeren in één minuut en je bent ready to go. Vanaf dit moment kan je geld versturen over de hele wereld, binnen enkele seconden en voor bijna niets. Zonder toestemming te vragen aan een bank of overheid. Dit kan bijdragen aan een eerlijkere minder gecentraliseerde wereld!
Om het simpel te stellen is Bitcoin digitaal geld en wordt vaak gezien als de internet valuta. Je kunt er mee betalen, onderling uitwisselen, ontvangen in ruil voor een dienst, speculeren en zelfs terug wisselen naar welke valuta dan ook. Dit zijn enkele voorbeelden van de ontelbare toepassingen waar Bitcoin voor geschikt is.
Inhoudsopgave
Bitcoin informatie
November 2008, ten tijde van de economische crisis, werd de Bitcoin whitepaper rondgestuurd aan een cryptografie mailinglist door Satoshi Nakamoto (het nog steeds anonieme individu of groepering achter Bitcoin). Op 3 januari 2009 is Bitcoin live gegaan en er is veel gebeurd sinds die dag.
Bitcoin is een cryptocurrency, een digitaal activum dat is ontworpen om te werken als een ruilmiddel dat gebruikmaakt van cryptografie om de creatie en het beheer ervan te regelen, in plaats van te vertrouwen op centrale autoriteiten.
Bitcoin is veel geschikter voor betalingen op internet dan bijvoorbeeld een creditcard. Daarom wordt het ook vaak: “native internet currency” genoemd. BTC is als het ware een vorm van geld in de cloud, want als je een wallet app op je telefoon hebt staan heb je het altijd bij je en is het vanaf overal toegankelijk en te gebruiken.
Naast Bitcoin bestaat er nog ruim 2000 andere cryptocurrencies en deze trachtten allemaal een eigen ‘probleem’ op te lossen of een betere variant van Bitcoin te worden. Echter blijft Bitcoin de absolute nummer één.
Bitcoin wordt:
- Direct van persoon naar persoon gestuurd
- Verzonden voor een paar cent
- Zo anoniem verzonden als jij het wilt
- Net zo makkelijk verstuurd als een e-mail
- Overal ter wereld te gebruiken of om te wisselen
- Zonder tussenkomst van een bank of andere instantie gestuurd
Volledig decentraal
Het is de eerste volledig decentrale digitale valuta in de geschiedenis van geld. Dit is het meest revolutionaire idee sinds het internet, want er is geen centrale partij, instantie of regelgever zoals een centrale bank die invloed kan uitoefenen. Het Bitcoin netwerk is volledig zelf geregeld en verzorgt de nieuwe uitgifte van coins (tot maximaal 21 miljoen) en het valideren van transacties. In BTC doen alleen mensen mee die er zelf voor gekozen hebben om de software te ondersteunen. Zogenoemde Bitcoin nodes die via internet connectie maken om een wereldwijd betalingsnetwerk te realiseren zonder centrale autoriteit.
Uitgeven en accepteren
Het uitgeven kan heel gemakkelijk door het scannen van een QR code of het invoeren van een wallet adres. Je voert met BTC een push transactie uit waarbij jij het geld naar een partij stuurt in en niet dat zij het afschrijven. Je hoeft verder ook helemaal geen gegevens in te voeren of instanties toegang tot je rekeningen te geven.
Het accepteren van Bitcoin is net zo simpel. Je hebt alleen een Bitcoin adres nodig om te ontvangen of je integreert een e-commerce plugin zoals OpenNode in je webshop en dan wordt het volledig automatisch afgehandeld. Daarnaast is het mogelijk om een payment provider te nemen en deze Bitcoin voor je te laten accepteren en direct om te zetten in Euro’s.
Bitcoin uitgeven
Het wordt steeds makkelijker om BTC uit te geven en het wordt steeds vaker geaccepteerd. De lijst bedrijven waar BTC te gebruiken is wordt steeds langer. Kijk op Bitcoinsiders.com voor een pagina met bedrijven waar Bitcoin nu al geaccepteerd wordt.
Waarom Bitcoin?
Bitcoin begint langzaam aan een serieus alternatief naast goud en betaalmiddelen te worden. Goede redenen voor het accepteren van BTC zijn:
- Transacties zijn meteen voldaan waar ook ter wereld wat betekent niet twee dagen wachten op je geld.
- Minimale transactiekosten (paar cent) of je nu 1 of honderd BTC verstuurd.
- Geen transacties die terug gedraaid worden zoals bij Creditcard.
- Geen maandelijkse kosten of abonnementen.
- Geen beperkingen of regels.
- Geen regeringen, centrale banken, overheden of andere partijen.
- Zo anoniem als je zelf wilt.
- Mini bedragen van centen ontvangen en versturen (micropayments).
- Tegen elke valuta te wisselen als je weet hoe.
Hoe ontstaan Bitcoins?
Bitcoins ontstaan vanuit de cryptografie van het netwerk en er komen er maximaal 21 miljoen (we zitten nu richting 18 miljoen). Om BTC te verdienen kan je meedoen aan het netwerk door te ‘minen’. Dit houdt in dat je de rekenkracht van je computer of speciale mining apparatuur (hardware) inzet om Bitcoin transacties te valideren en op te slaan. Elke 10 minuten komen er 12,5 Bitcoins bij en deze worden uitgereikt in een soort lotterij aan pools van miners. Op deze manier wordt het gelijkmatig verdeelt over het netwerk.
Bitcoin kopen
Naast het ‘minen’ van BTC of het ontvangen van BTC voor diensten of producten is het ook mogelijk om BTC aan te schaffen. Bitcoin kopen kan via een zogenaamd ‘wisselkantoor’ die BTC verkopen aan gebruikers of terug wisselen naar Euro’s (of andere FIAT) met een kleine toeslag. Vergelijk ze met het GWK die dollars naar euro’s wisselt. Bij deze wisselkantoren kan je direct met iDEAL BTC aankopen. Tegenwoordig is BTC kopen erg makkelijk en snel. Hier een overzicht van de aanbieders.
Overzicht van bedrijven die Bitcoin rechtstreeks verkopen via iDEAL:
Bij deze bedrijven is het ook mogelijk om BTC te verkopen en dan storten zij het bedrag weer op je rekening.
Bitcoin koers
De koerst van BTC wordt niet bepaald of beïnvloed door een centrale instantie of overheid. Dit is uniek, want bij gewoon geld wordt altijd voor enorm inflatie gezorgd door geldcreatie en kwalitatieve versoepeling. BTC wordt op veel verschillende plaatsen en beurzen verhandeld. Deze vraag en aanbod zijn belangrijke factoren in het bepalen van een gemiddelde prijs die de koers samenstelt.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]