Goodmorning!
In het artikel van deze maand gaan we het hebben over Artificial Intelligence (A.I.) en waarom ik van mening ben dat dit één van de beste keuzes is voor de aankomende maanden.
Inhoudsopgave
Waar staan we nu? 📍
As we speak zitten we zo’n 1.5 jaar in een bullmarket. Dit betekent dat we al enige tijd onderweg zijn en dat het belangrijk is om voor het restant van deze cycle sterke narratives te selecteren om bovengemiddeld rendement te behalen.
De ontwikkeling van Artificial Intelligence 🦾
Artificial Intelligence. In 2022 voor de meeste nog een ”ver van hun bed show”. Fast forward naar mei 2024 en je bent tegenwoordig ouderwets als je er niet mee werkt, zo snel kan het gaan.
En dan laat ik begrippen als Machine Learning (M.L.), Deep Learning (D.L) en Autonomous Learning (A.L.) nog maar even achterwegen. Persoonlijk denk ik dat A.I. in het begin van 2023 in een stroomversnelling terecht is gekomen door de investering van Microsoft in OpenAI (het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT).
In deze periode zagen we dat cryptoprojecten die puur het woord Artificial Intelligence in de whitepaper hadden staan te maken kregen met bizarre stijgingen.
Een project als Fetch.ai steeg in 4 weken zo’n 563%, van $0.09 naar zo’n $0.60. En zo waren er nog tal van voorbeelden waarbij A.I. de trigger was voor een explosieve stijging in relatief korte tijd. Toeval?
De noodkreet voor gedecentraliseerde A.I. 😱
Met de bliksemsnelle opkomst van tools zoals ChatGPT, MidJourney, Captions, Gemini en ga zo maar door, kwam al snel het vraagstuk Privacy de hoek omzeilen. Niet alleen gebruikers, maar ook toezichthouders zetten vraagtekens bij de manier waarop dit soort partijen met de data van hun gebruikers omging.
De oprichter van OpenAI, Sam Altmen werd verzocht tekst en uitleg te geven over hoe OpenAI omgaat met de data van gebruikers, maar er waren ook andere privacy gerelateerde kwesties die op dat moment speelde, waaronder:
- Gebrek aan transparantie over de werking van ChtGPT;
- Er was bezorgheid over de eventuele misbruik van o.a. de AI-modellen van OpenAI;
Waar gaat de AI-markt naartoe? 📈
Een andere belangrijke reden waarom ik van mening ben dat A.I. goed gaat presteren gedurende de komende maanden is de verwachting qua groei voor de gehele AI-markt. Dit jaar praten we over een omvang van zo’n $184 miljard. In 2030 is de verwachting dat dit bedrag rond de $826 miljard ligt (x4.48).
En nu hoor ik je denken: “Ja, maar de Gaming, RWA en Privacy markt groeit ook, dus wat zegt dit?”. Helemaal waar, maar als je kijkt naar de impact die A.I. heeft over alle sectoren ben ik van mening dat deze narrative een veel sterkere groei gaat doormaken en (nog) meer zijn intrede gaat maken in ons dagelijks leven. Dit is ook terug te zien in de verwachting qua groei in het aantal gebruikers. Een stijging van 314 miljoen gebruikers naar zo’n 729 miljoen gebruikers.
Bittensor: A.I. voor iedereen 🎁
Met de problemen die ontstonden rondom het gebruik van gecentraliseerde tools zoals ChatGPT kwam er in de crypto space direct een tegen geluid in de vorm van gedecentraliseerde Artificial Intelligence. Projecten als Bittensor (TAO) geven hier invulling aan door AI-modellen te laten draaien op een netwerk van gedecentraliseerde computers in plaats van gecentraliseerde servers.
Mocht je behoefte hebben om in detail te weten hoe de technologie van TAO werkt? Hodl Funds heeft hier recent een, in mijn optiek, ijzersterk stuk over geschreven. Dit kan je hier terugvinden
Veelbelovende projecten 💎
Naast Bittensor ben ik van mening dat er nog twee andere projecten een solide keuze zijn voor de komende maanden:
Render Network (RNDR) 🧮
Eén van de meest voorkomende bottlenecks waar je door de grote inzet van Artificial Intelligence mee te maken krijgt is rekenkracht. de CEO van Nvidia, Jense Huang, heeft dit ook meermaals aangegeven. Voldoende rekenkracht is essentieel om chips, maar ook de inzet van A.I. op een goede manier te integreren.
Deze bottleneck is aanwezig en wordt alleen maar groter door een tweetal redenen:
- De hoeveelheid data die verwerkt wordt door een AI-model wordt meer;
- De complexiteit van het AI-model neemt toe.
RNDR biedt hier een oplossing voor. Zij bieden een gedecentraliseerde marktplaats waar niet gebruikte GPU-power (rekenkracht) uitgeleend (lees, verkocht) kan worden aan gebruikers die een verhoogde rekenkracht nodig hebben. Dit resulteert in lagere kosten, verhoogde efficiëntie en al met al een toegankelijkere bron van rekenkracht voor een groter publiek.
Tot slot kan de oplossing van Render in verschillende sectoren worden ingezet voor partijen als Google, Amazon, Netflix en YouTube. Ik verwacht oprecht mooie samenwerkingen van Render in de toekomst.
Fetch.ai (FET) 🤖
Hij is al eerder in het artikel benoemd, maar Fetch.ai is een ander zeer interessant AI-project. FET heeft als doel om een gedecentraliseerd ecosysteem neer te zetten. Dit willen zij doen aan de hand van zogeheten Autonomous Econmic Agents (AEA’s).
Het zijn geen agenten, maar in feite slimme softwareprogramma’s die zelflerend en volledig zelfstandig kunnen functioneren binnen verschillende sectoren zoals bijvoorbeeld in de logistieke sector of zorg. Het platform van FET biedt de mogelijkheid ook om zelf een eigen agent op te zetten.
Ik ben zelf groot fan van FET vanwege onder andere het feit dat de technologie breed inzetbaar is in verschillende sectoren, maar daarnaast de laagdrempeligheid waarmee de technologie beschikbaar is voor de ”gemiddelde gebruiker”.
Tot slot, FET is recent in het nieuws gekomen vanwege een potentiële fusering met Singularity Net (AGIX) en Ocean Protocol (OCEAN). Zonder de details in te duiken wat dit betekent voor de token, ben ik van mening dat het bundelen van krachten hierin ook zeker geen slechte zet is voor de verdere ontwikkeling van alle AI-modellen en het gehele ecosysteem. Mensen zijn nu eenmaal schaars, en door krachten te bundelen (qua developers) kan je meer specialistische werk verzetten binnen deze technische materie.
Drie potentiële knallers 🚀❓
Naast TAO, RNDR en FET houd ik altijd mijn ogen open voor nieuwe interessante projecten binnen de AI-narrative. Ik ben hierbij op de volgende drie projecten gestuit die in mijn optiek zeer interessant zijn.
Onthoud! Dit zijn projecten met een zeer lage marketcap. Met andere woorden, dit is een groot risico om in te investeren. Doe dus altijd je eigen onderzoek voor je simpelweg besluit op basis van dit artikel geld hierin te steken. High Risk / High Reward in mijn optiek.
TATSU (TATSU)
Als eerste het Tatsu Ecosysteem. Zelf ben ik behoorlijk groot fan van Bittensor (TAO) en toen ik Tatsu voorbij zag komen, was ik direct geïnteresseerd. Tatsu bouwt een suite van de meest gebruikte AI-hulpmiddelen in één gemakkelijke suite. De User Interface (UI) is erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast is Tatsu gebouwd op TAO en ben ik van mening dat mede hierdoor het project de komende maanden nog veel meer positief momentum kan ervaren. Vergelijkbaar met een project dat gebouwd is op Ethereum (ETH) dat profiteert van de sterke prestaties van Ethereum. Same goes for Tatsu. Meer weten over Tatsu? Klik hier.
Volumint (VMINT) 🍃
Als tweede op de lijst, Volumint. Dit project bied een geautomatiseerde liquidity en market making bot aan voor kleinere projecten op Centralized Exchanges (CEX). Kost je mogelijk wat tijd om dit beter te begrijpen, maar de essentie zit hem in het volgende:
Nieuwe projecten hebben over het algemeen wanneer deze gelist worden op een Centralized Exchange problemen met het waarborgen van voldoende liquiditeit. Dit resulteert in moeizame aan- en verkoopmogelijkheden voor investeerders en bij langdurige problemen kan dit ook leiden tot een delisting.
VMINT biedt hier een oplossing voor deze AI-bot toe te voegen aan exchanges zoals MEXC, KuCoin en ByBit. Ik ben van mening dat dit een héél belangrijk aspect is wanneer het gaat om investeren, namelijk: “Wordt het product of de service al in de praktijk gebruikt?”. Voor VMINT is het antwoord hierop ‘Ja’. Al met al ben ik zeer positief over VMINT voor de komende maanden.
Meer weten over VMINT? Klik hier.
CommuneAI (COMAI)
Last but not least, CommuneAI. COMAI is een project dat in hoofdlijnen vergelijkbaar is met TAO. En nu hoor ik sommige fundamentele researchers gelijk denken: “NEE! Dat is niet waar, want dit dat zus zo.” Rustig aan, maar in hoofdlijnen is de insteek van CommuneAI om gedecentraliseerde AI-modellen toegankelijker te maken voor een groter publiek.
Het probleem met het opzetten van AI-modellen is dat deze vaak specialistische kennis vereisen en dat het gaat om complexe algoritmes. De insteek van COMAI is om een User Interface en User Experience neer te zetten die het mogelijk maakt om AI-modellen te maken zonder dat je hier hele specialistische kennis voor nodig hebt, de zogeheten ”low en no-coders”.
Het doel hiervan is om AI-modellen voor een groter publiek beschikbaar te maken. Ben hier groot voorstander van omdat ik van mening ben dat er een grote doelgroep is. Wil je meer weten over wat CommuneAI doet? Klik hier.
Onthoud! Zeker voor de laatste drie projecten die benoemd zijn in dit artikel. Het zijn héle kleine projecten en dit betekent dat het ook zeer risicovol is om in dit soort projecten te investeren.
_____________________________________
🤝 Heb je interesse in crypto of Bitcoing? Laten we connecten, join onze Discord. Stuur me gerust een bericht en laten we een keer kennismaken.
♻ Interessant bericht? Like en reageer. Word oprecht gewaardeerd.