Meer dan 18 miljard dollar aan cryptocurrency is verplaatst naar re-staking platforms, die investeerders beloningen bieden in ruil voor het vastzetten van hun tokens. Deze complexe regeling brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee voor zowel gebruikers als de cryptomarkt.
Inhoudsopgave
Wat is re-staking?
Re-staking, de nieuwste trend in de cryptowereld, houdt in dat cryptomunten worden vergrendeld om beloningen te verdienen. Deze praktijk heeft aan populariteit gewonnen nu de cryptoprijzen stijgen en handelaren op zoek gaan naar hogere opbrengsten. Bitcoin, de grootste cryptocurrency, nadert zijn all-time high, terwijl Ether, de op één na grootste, dit jaar met 60% is gestegen.
De opkomst van EigenLayer
De startup EigenLayer uit Seattle loopt voorop in de hausse op het gebied van re-staking. Het bedrijf, opgericht door Sreeram Kannan, haalde in februari $100 miljoen op bij de cryptotak van Andreessen Horowitz. EigenLayer heeft 18,8 miljard dollar aan crypto aangetrokken naar zijn platform, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 400 miljoen dollar zes maanden geleden. Kannan legde uit dat EigenLayer re-staking heeft uitgevonden om de al lang bestaande crypto-praktijk van staking uit te breiden.
Hoe staking en re-staking werken
Blockchains werken als databases, waarbij meerdere computers in een netwerk het eigendom van cryptocurrency’s verifiëren en bevestigen. Bezitters van cryptokenningen, zoals Ether, kunnen hun bezittingen vastzetten als onderdeel van dit validatieproces en verdienen daar een rendement voor terug. Ze verliezen echter de directe toegang tot hun tokens tijdens het staken. Sommige staking-platforms geven ook nieuwe cryptocurrencies uit om de gestackte activa te vertegenwoordigen, die opnieuw kunnen worden gestaked met verschillende blockchain-gebaseerde programma’s voor mogelijk hogere rendementen.
Risico’s en zorgen
De cryptogemeenschap is verdeeld over de risico’s van re-staking. Sommigen beweren dat de praktijk te nieuw is om de implicaties volledig te begrijpen. Analisten waarschuwen dat het gebruik van nieuwe tokens van re-staked cryptocurrencies als onderpand in crypto-uitleenmarkten eindeloze leenlussen zou kunnen creëren op basis van een klein aantal onderliggende activa. Dit zou de bredere cryptomarkt kunnen destabiliseren als veel deelnemers tegelijkertijd proberen uit te stappen.
Adam Morgan McCarthy, een onderzoeksanalist bij Kaiko, waarschuwde dat onderpand op onderpand een nieuwe laag risico toevoegt. De aantrekkingskracht van re-staking ligt in het potentieel voor hogere opbrengsten. Rendementen van staking op de Ethereum blockchain liggen meestal in de 3%-5% range, maar re-staking zou meerdere rendementen tegelijk kunnen bieden.
De speculatieve aard van re-staking
Re-staking maakt deel uit van de risicovolle wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi), waar cryptobezitters investeren in experimentele regelingen om grote rendementen te genereren zonder hun holdings te verkopen. EigenLayer heeft nog geen staking-beloningen direct uitbetaald aan gebruikers, omdat het mechanisme hiervoor nog in ontwikkeling is. Gebruikers worden lid van het platform in afwachting van toekomstige beloningen of andere giveaways, bekend als airdrops. Momenteel verdeelt EigenLayer zijn nieuw gecreëerde token, “EIGEN”, onder platformgebruikers, die hopen dat het in de toekomst waarde zal winnen.
Reacties uit de industrie en nieuwe spelers
Nieuwe re-staking platformen zoals EtherFi, Renzo en Kelp DAO zijn opgedoken, re-staking klanten tokens op EigenLayer en het genereren van nieuwe tokens om de re-staked activa te vertegenwoordigen. Deze tokens kunnen worden gebruikt als onderpand bij leningen. Kannan benadrukte dat EigenLayer gebruikers wil laten kiezen waar ze hun tokens inzetten en nieuwe blockchaindiensten wil laten groeien, niet om overmatig lenen met crypto’s te stimuleren.
David Duong, hoofd onderzoek van Coinbase, benadrukte de verborgen risico’s van re-staking, zoals mogelijke gedwongen liquidaties en verhoogde volatiliteit tijdens marktdalingen. Hij merkte op dat de verkoop van de cryptomarkt in 2022 werd verergerd door risicovol lenen, omdat cryptokenningen die als onderpand werden gebruikt snel in waarde daalden na de ineenstorting van Terra en Luna tokens.
Risico’s beperken
Kannan distantieerde EigenLayer van de risico’s die gepaard gaan met re-staking, door te stellen dat het probleem ligt in de leenprotocollen die het risico verkeerd inschatten. Sommige experts maken zich geen zorgen over re-staking en merken op dat het geld in re-staking protocollen relatief klein is vergeleken met de $2,5 biljoen aan netto activa van de wereldwijde crypto-industrie.
Regelgevers zijn al lang op hun hoede voor verliezen op de cryptomarkt die overslaan naar de traditionele financiële markten. Andrew O’Neill, digital assets analytical lead bij S&P Global Ratings, verklaarde echter dat er momenteel geen significant besmettingsrisico is van problemen met re-staking naar traditionele financiële markten. Desalniettemin raakt de cryptowereld steeds meer verbonden met de reguliere financiële wereld en wordt re-staking steeds populairder onder institutionele beleggers.
Institutionele interesse
Zodia Custody, de cryptotak van Standard Chartered, heeft aanzienlijke institutionele interesse gezien in staking, maar vindt re-staking te riskant vanwege de moeilijkheid om een duidelijk activaspoor en beloningsdistributie vast te stellen. Laser Digital, de crypto-afdeling van Nomura, is een samenwerking aangegaan met Kelp DAO om een deel van zijn fondsen te re-staken. Ondertussen neemt de Zwitserse crypto-focusbank Sygnum crypto-activa van klanten op en verwacht dat er een nieuw ecosysteem rond re-staking zal ontstaan.
De opkomst van re-staking platforms biedt zowel kansen als aanzienlijke risico’s. Hoewel het potentieel voor hogere opbrengsten aantrekkelijk is, vereisen de complexe aard van re-staking en de implicaties ervan voor de bredere cryptomarkt zorgvuldige overweging. Naarmate re-staking zich blijft ontwikkelen, zullen zowel beleggers als regelgevers dit nieuwe terrein met de nodige voorzichtigheid moeten bewandelen.