Inhoudsopgave
Wat is Cardano?
Cardano is naar eigen zeggen de eerste cryptomunt die gebaseerd is op bewezen wiskundige theorieën. De cryptovaluta is gemaakt aan de hand van wiskundig academisch onderzoek dat door veel verschillende academici is getoetst. De universiteiten van Athene, Edinburgh en Connecticut hebben hieraan meegewerkt. De naam Cardano komt van de wiskundige Gerolamo Cardano. Deze man was tijdens de Renaissance een van de meest invloedrijke wiskundigen in leven en heeft veel revolutionaire wiskundige theorieën de wereld ingebracht.
Bewezen technologie
Maar wat maakt deze cryptovaluta speciaal en welke problemen lost het op? Een van de grootste problemen die Charles Hoskinson, niemand minder dan de voormalig CEO en founder van Ethereum, in de cryptowereld zag gebeuren, was het feit dat cryptostartups veel te haastig waren met het uitbrengen van hun whitepaper. Ze wilden zo snel mogelijk veel geld ophalen om vervolgens erachter te komen dat een groot deel van de beloftes onmogelijk waren om na te komen. Dit probleem bestond al twee jaar voor de grote ICO-hype van 2017 en is sindsdien alleen maar groter geworden. Hoskinson wil dit met Cardano voorkomen en legt de basis van de cryptovaluta op de volgende manier uit:
“Laten we dingen doen alsof we echte academici zijn. Laten we eens goede whitepapers gaan schrijven met domeinexperts, laten we de teksten eens collegiaal toetsen, laten we eens belangrijke discussies met elkaar aangaan. Hoe kunnen we goede ingenieurs zijn die zich bezighouden met code die volledig veilig moet zijn en op hetzelfde moment goede onderzoekers zijn die dingen doen zoals academici dit al heel lang doen? De balans hiertussen is de basis van het Cardano project.”
Formal Verification
Het grote verschil tussen Cardano en andere cryptocurrency’s is dat slimme contracten worden verwerkt op basis van “formal verification”. Op dit moment worden in de cryptowereld slimme contracten informeel geschreven, de wereld in gegooid en op deze manier getest of het werkt of niet. Formal verification werkt anders. Het werkt op dezelfde manier en met dezelfde zekerheid als wiskundigen hun wiskundige theorieën kunnen testen – om aan te geven hoe belangrijk deze vorm van testen is: dankzij wiskundige theorieën weten we al veel meer van de wereld dan we met het oog kunnen zien. Toen we bijvoorbeeld nog lang niet de ruimte in konden, konden we al met grote zekerheid meten dat de aarde rond was, hoe groot de aarde precies was en hoe ver de maan van onze planeet stond, allemaal op basis van wiskunde.
Cardano’s zelfontwikkelde concensus algortime: Ouroboros
Cardano heeft veiligheid erg hoog in het vaandel zitten en wil het meest veilige cryptoplatform zijn dat er bestaat. Om deze reden maken ze gebruik van de programmeertaal Haskell, wat een van de meest veilige programmeertalen is op dit moment. Daarnaast hebben ze Ouroboros ontwikkeld. Dit is een Proof-of-Stake (PoS) consensus algoritme. Proof of stake houdt in dat de cryptomunten niet gemined hoeven te worden, zoals bij Bitcoin, maar dat het vasthouden van ADA, de token van Cardano, in je wallet (staken) ervoor zorgt dat je meer Cardano genereert. Veel andere cryptomunten, zoals NEO, DASH en Stratis, maken ook gebruik van PoS, maar dit brengt wel veiligheidsproblemen met zich mee. Ouroboros heeft al deze veiligheidsproblemen volledig opgelost en dit kunnen ze zelfs wiskundig bewijzen. Mocht je de exacte details hierachter willen weten, dan kan je hun whitepaper hier lezen.
Het Team achter Cardano
Het team achter Cardano is erg indrukwekkend. Zoals je hiervoor al gelezen hebt is Charles Hoskinson, de voormalig CEO en vroege oprichter van Ethereum, de CEO. Hij heeft onder andere Jeremy Wood (oud operation manager bij Ethereum) meegenomen. Samen zijn zij het ingenieursbureau IOHK begonnen om blockchains te bouwen voor academische instituties, overheden en bedrijven. Nu focust IOHK zich op het verder ontwikkelen van Cardano.
Daarnaast bestaat het team uit de Cardano Foundation en het bedrijf Emurgo. Cardano Foundation is een Zwitserse non-profit organisatie. Zij zijn binnen de crypto startup verantwoordelijk voor samenwerkingen met regeringen en het aangaan van strategische vennootschappen met grote bedrijven. Emurgo is gespecialiseerd in het implementeren van blockchains bij bedrijven en zal zich dan ook voornamelijk bezighouden met het implementeren van de Cardano-blockchain bij bedrijven die hier interesse in hebben.
Bovendien werkt het team nauw samen met de Universiteit van Edinburgh, de Universiteit van Athene en de Universiteit van Connecticut.
Cardano’s grootste voordelen
Veiligheid
Zoals hierboven aangegeven ligt de focus van het team sterk op de veiligheid van het netwerk. Deze veiligheid is door veel verschillende onderzoekers, professoren en andere academici getest en bewezen.
Schaalbaarheid
Cardano maakt net als bijvoorbeeld Stratis gebruik van “side chains”. Dit zijn blockchains die naast de hoofdchain van Cardano kunnen bestaan (en waar dus andere functies op geprogrammeerd kunnen worden), maar wel de veiligheid genieten van de hoofdchain. Daarnaast heeft het team aangegeven dat ze de komende maanden vooral zullen focussen op het zo groot mogelijk maken van de schaalbaarheid. Op dit moment kan het netwerk 15 transacties per seconde uitvoeren en met de huidige ontwikkelingen is het straks mogelijk er 256 per seconde te doen.
Aanpasbaarheid
Cardano is zo ingericht dat het erg gemakkelijk is om de cryptomunt aan te passen, wat een groot voordeel is in deze snel veranderende wereld. Bij Bitcoin is te zien dat het aardig wat problemen op kan leveren als er twee jaar (!) over wordt gedaan om een groot probleem op te lossen. Er hoeven bij Cardano geen hard forks (afsplitsingen) plaats te vinden om de cryptomunt te verbeteren, maar er kan gebruik worden gemaakt van soft forks.
Waarom kennen we deze munt nog niet?
Cardano lijkt een veelbelovende cryptomunt te zijn, maar lijkt aan iedereens aandacht te zijn ontsnapt. Het blijkt dat de founders van deze cryptovaluta zich voornamelijk gericht hebben op de Aziatische markt en dan met name Japan. Een reden hiervoor is dat de Westerse markt verzadigd leek te zijn met ICO’s en in Azië meer opgehaald zou kunnen worden. Dit bleek een goede zet te zijn, want in Japan was de cryptovaluta razend populair en toen het door de Westerse markt werd ontdekt, maakte het een zeer sterke stijging mee. De Westerse markt begint dus wakker te worden en interesse te krijgen in deze nog relatief onbekende munt.
Conclusie
Cardano (ADA) lijkt een goede munt met een mooie toekomst. Vooral het feit dat de oud-CEO van Ethereum erachter zit, geeft de cryptomunt een sterke reputatie. Toch heeft het te maken met erg veel concurrenten die precies dezelfde problemen probeert op te lossen op een innovatievere wijze, zoals EOS en IOTA. De grootste kracht achter de cryptovaluta is echter dat zij hun technologie al hebben bewezen en het niet alleen gebaseerd is op beloftes. Dit maakt deze cryptomunt wel een veiligere investering dan de twee eerder genoemde. Je investeert in het geval van Cardano niet in beloftes, maar in een bewezen technologie.