Crypto kredietverstrekker Genesis Global is de laatste onderneming die de handdoek in de ring gooit na de ineenstorting van FTX, door in New York Chapter 11 faillissementsbescherming aan te vragen.
Volgens de aanvraag heeft het bedrijf een geschatte passiva van $ 1 miljard tot $ 10 miljard en activa binnen dezelfde marge
Eerdere berichten beweerden dat het bedrijf had overwogen faillissementsbescherming aan te vragen als het niet in staat was kapitaal aan te trekken om zijn liquiditeitscrisis te stoppen.
In een persbericht van 19 januari zei Genesis dat het in gesprek was met zijn adviseurs “voor zijn schuldeisers en de moedermaatschappij Digital Currency Group (DCG) om de meest effectieve weg te evalueren om activa te behouden en het bedrijf vooruit te helpen”.
“Genesis is nu begonnen met een herstructureringsproces onder toezicht van de rechtbank om deze besprekingen verder te bevorderen.”
Volgens het Chapter 11 plan van het bedrijf overweegt het een “twee sporen proces” met een “verkoop, kapitaalverhoging en/of een aandelentransactie”, waardoor het bedrijf “onder een nieuwe eigenaar uit de crisis kan komen”.
De onderneming beweert ook meer dan 150 miljoen dollar aan contanten in kas te hebben, die volgens haar “voldoende liquiditeit bieden om de lopende bedrijfsactiviteiten te ondersteunen en het herstructureringsproces te vergemakkelijken”.
Het herstructureringsproces zal worden geleid door een “onafhankelijke commissie” van de raad van bestuur van het bedrijf, en Genesis zegt dat het proces is gericht op het bieden van “een optimale uitkomst voor Genesis klanten en Gemini Earn gebruikers.”
De firma schortte in november 2022 opnames van zijn platform op te midden van marktturbulentie veroorzaakt door de ineenstorting van FTX. De verhuizing had gevolgen voor gebruikers van Gemini Earn, een opbrengstgevend product voor gebruikers van de door Genesis beheerde Gemini cryptocurrency exchange.
Gemini mede-oprichter Cameron Winklevoss tweette dat het faillissement een “cruciale stap” is naar Gemini gebruikers om hun activa terug te krijgen, maar beweerde dat DCG en haar CEO Barry Silbert “blijven weigeren om schuldeisers een eerlijke deal te bieden” en dreigde met een rechtszaak “tenzij Barry en DCG tot bezinning komen.”
Zowel Genesis als Gemini worden aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) omdat ze niet-geregistreerde effecten zouden hebben aangeboden via het Earn-programma.
De vrees neemt toe dat Genesis’ moederbedrijf DCG een deel van zijn durfkapitaalportefeuille van $500 miljoen zal moeten verkopen om de verplichtingen van Genesis te compenseren.
Op 17 januari heeft DCG de dividenduitkeringen stopgezet om “de bedrijfskosten te verlagen en de liquiditeit te behouden”. De verkoop van zijn cryptomedia CoinDesk wordt naar verluidt ook overwogen, wat DCG 200 miljoen dollar zou kunnen opleveren.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep en join de Discord/Telegram om onderdeel te worden van de community