ETF staat voor Exchange Traded Funds en worden ook wel trackers of indextrackers genoemd. Vooral op de aandelenmarkt zijn ETF’s erg populair, en komen ze in alle soorten en maten voor. Door de steeds bredere adoptie van cryptocurrencies worden ETF’s nu ook gebruikt voor crypto. Daarom worden ETF’s ook wel gezien als de lijm tussen de crypto- en traditionele aandelenmarkt. In dit artikel leggen we je uit wat ETF’s zijn en of ze gunstig zijn voor de cryptomarkt.
Inhoudsopgave
Wat zijn ETF’s?
ETF’s zijn financiële producten die hun waarde ontlenen aan een ander product. Dit kan letterlijk ieder product zijn, maar is traditioneel gezien gekoppeld aan een index. Denk bijvoorbeeld aan de AEX of S&P500. Wanneer je een ETF van de AEX koopt, dan speculeer je op de waarde van de totale AEX. Stijgt de waarde van de AEX, dan stijgt de waarde van de ETF ook.
Een ETF is daarom ontzettend handig wanneer je in één keer in wilt beleggen in alle bedrijven die binnen een bepaalde index vallen. Maar een ETF hoeft niet altijd een index te volgen. Het kan namelijk ook obligaties, grondstoffen, een samenstelling aan producten of andere financiële producten volgen.
Zo zijn ETF’s die de goudprijs volgen ontzettend populair. De waarde van deze ETF is hetzelfde als die van de goudprijs. Je kunt op deze manieren beleggen en speculeren op de goudprijs zonder goud te hoeven aanschaffen. Beleggen in goud is op deze manier een stuk efficiënter, omdat je niet het koopproces van fysiek goud hoeft te doorlopen.
De voordelen van ETF’s
ETF’s hebben verschillende voordelen, en zijn daarom ook erg populair onder beleggers. Op vrijwel ieder platform voor de aankoop van aandelen kun je ook ETF’s kopen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van ETF’s:
- Makkelijker beleggen in bepaalde producten. Het kan soms lastig zijn om te beleggen in bepaalde producten. Denk bijvoorbeeld aan gas of olie. Wanneer je hierin wilt beleggen kun je een olievat kopen, maar het is ook mogelijk om een ETF te kopen die de olieprijs volgt.
- Lagere kosten. Een ETF kun je snel en makkelijk bij een broker kopen. Omdat hier minder bij komt kijken dan bij de aankoop van fysieke producten, betaal je over het algemeen ook lagere kosten.
- Groter marktbereik. Omdat ETF’s makkelijk te koop zijn, is er ook een groter marktbereik. Dit zorgt ervoor dat een groter aantal mensen kan speculeren op de prijs van bepaalde financiële goederen.
- Kan aan alles gekoppeld worden. De waarde van een ETF kan aan vrijwel alles gekoppeld worden. Hierdoor kunnen ETF’s breed ingezet worden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een ETF koppelen aan de prijs van bepaalde cryptocurrencies.
- Regulatie zorgt door meer veiligheid. ETF’s zijn gereguleerd door overheden, waardoor er meer controle is op de dekking van de ETF. Bij stablecoins, die gedekt moeten worden door een onderliggende valuta, is deze controle er bijvoorbeeld niet.
Wat is het risico van ETF’s?
Beleggen in ETF’s gaat niet geheel zonder risico. Natuurlijk is er altijd een risico wanneer je geld belegt in een product. De waarde kan immers altijd dalen, waardoor je een deel van je vermogen zou kunnen verliezen. Dat is bij beleggen in ETF’s niet anders. Toch kleeft er nog een extra risico aan het investeren in ETF’s dat bij andere producten niet of in mindere mate aanwezig is.
Wat hebben ETF’s en cryptocurrencies met elkaar te maken?
In Europa zijn er verschillende ETF’s die zijn gekoppeld aan de prijzen van verschillende cryptocurrencies. Deze ETF’s, ook wel cryptotrackers genoemd, zijn de koop op het platform van verschillende aandelen brokers, waardoor een groter aantal mensen kan speculeren op de prijzen van cryptomunten.
Wanneer het over cryptotrackers gaat, is het goed om meer te weten te komen over ETN’s. Dit is iets anders dan ETF’s, al worden beide veelal gebruikt voor de cryptomarkt.
Het verschil tussen ETF’s en ETN’s
ETN staat voor Exchange Traded Notes en kan vergeleken worden met een obligatie. Een ETN is namelijk een ongedekt schuldbewijs die door een bedrijf kan worden uitgegeven. Door een ETN te kopen, koop je in feite een schuldbewijs voor bijvoorbeeld een cryptocurrency.
De uitgever van de ETN moet ervoor zorgen dat hij de cryptocurrency in zijn bezit heeft. Op deze manier wordt de waarde van de ETN ook daadwerkelijk gedekt door een financieel product. Zo voorkomt men dat een ETN niet is gedekt en hierdoor op ‘lucht’ is gebaseerd.
Welke crypto ETF’s kun je kopen?
Het opzetten van een ETF of ETN is niet zo makkelijk als het ontwikkelen van een token op de blockchain. Dat laatste zou je namelijk met ongeveer 10 minuten kunnen doen. ETF’s worden daarentegen streng gereguleerd waardoor het lastig is om een crypto ETF op de markt te brengen.
Er zijn binnen de Europese markt een aantal uitgevers die verschillende crypto ETF’s en ETN’s hebben uitgegeven, zoals VanEck, CoinShares, WisdomTree en 21Shares. Om je hier een beter beeld bij te geven, zie je hieronder de crypto ETN’s die door VanEck zijn uitgegeven:
- Bitcoin ETN (VBTC)
- Ethereum ETN (VETH)
- Polkadot ETN (VDOT)
- Solana ETN (VSOL)
- TRON ETN (VTRX)
- Avalanche ETN (VAVA)
- Polygon ETN (VPOL)
Dezelfde uitgever heeft ook een mandje met de top-10 cryptocurrencies uitgegeven, genaamd Crypto Leaders ETN (VTOP). Dit mandje kun je vergelijken met een index en volgt de prijzen van de 10 best presterende cryptocurrencies.
Zijn ETF’s gunstig voor de cryptomarkt?
Door de uitgifte van crypto ETF’s en ETN’s wordt het voor een grotere groep mensen makkelijker te beleggen in cryptocurrencies. Deze mensen hadden sowieso graag willen beleggen in cryptomunten, maar vonden het te omslachtig en lastig om crypto te kopen op een crypto exchange. Of ze vonden het een eng idee om crypto aan te schaffen terwijl het niet gereguleerd is. Zij kunnen door ETF’s een stuk makkelijker en veiliger in crypto beleggen.
Dat een grotere groep mensen kan speculeren op de prijzen van cryptocurrencies betekent natuurlijk niet dat dit ook direct gunstig is voor de cryptomarkt. Het kopen van een ETF is namelijk iets anders dan het kopen van de daadwerkelijke cryptocurrency.
Er worden geen cryptocurrencies ingekocht
We spreken hier verder over ETF’s, maar bedoelen daar ook ETN’s mee. De uitgever van een ETF hoeft geen cryptocurrencies te kopen wanneer deze een ETF verkoopt. Stel dat de ETF is gekoppeld aan de prijs van Bitcoin, en jij deze ETF koopt. Er wordt dan niet daadwerkelijk Bitcoin gekocht. In plaats daarvan zal de uitgever kredietwaardig genoeg moeten zijn om de onderliggende waarde te kunnen opvangen.
Op het moment dat de koper van een ETF deze weer wil doorverkopen, zal de uitgever wel de onderliggende waarde in bezit moeten hebben. Daarom is het belangrijk om altijd te kijken naar de kredietwaardigheid van een uitgever van ETF’s.
Het moge dus duidelijk zijn dat de aanschaf van een ETF geen invloed zal hebben op de prijs van een cryptocurrency. De prijs van een cryptomunt wordt immers bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod.
Dit is waarom crypto ETF’s niet gunstig zijn voor de cryptomarkt
Bij de aanschaf van een ETF worden er geen daadwerkelijke cryptocurrencies aangeschaft. Dit betekent dat de vraag naar Bitcoin niet toeneemt wanneer je een Bitcoin ETF koopt. Wanneer mensen zouden overstappen van de daadwerkelijke aankoop van de cryptomunten naar de aankoop van ETF’s, zou dit een negatief effect kunnen hebben op de cryptomarkt. De vraag naar cryptomunten neemt in dat geval namelijk af, waardoor ook de prijs zal dalen.
Wanneer ETF’s niet beschikbaar zouden zijn, zijn mensen wel genoodzaakt om cryptocurrencies te kopen. Dit zal de vraag doen laten toenemen, waarna ook de prijs van de cryptocurrency zal stijgen.
En dit is waarom crypto ETF’s wél gunstig zijn voor de cryptomarkt
Toch is het niet zo zwart-wit als hierboven wordt geschetst. Het aanbod van ETF’s kan ervoor zorgen dat minder mensen daadwerkelijk echte cryptomunten koop, maar het tegenovergestelde zou ook plaats kunnen vinden.
Mensen die eerst waren afgeschrikt door de ‘enge’ verhalen over cryptocurrencies, zouden misschien wel een crypto ETF kopen, omdat deze gereguleerd is. Op deze manier zal een groep mensen die nooit iets met crypto wilde doen toch geïnteresseerd kunnen raken in crypto. Wanneer de belegging in crypto ETF’s bevalt, zou dit ervoor kunnen zorgen dat de belegger later besluit om daadwerkelijke cryptomunten te kopen. Dit kan vervolgens gunstig uitpakken voor de cryptomarkt.
Conclusie
ETF’s zijn financiële producten die hun waarde ontlenen van een ander financieel product. Dit kunnen indexen, grondstoffen, samengestelde producten of cryptocurrencies zijn. Je kunt een ETF kopen op platforms die ook aandelen aanbieden. Dit soort platformen worden ook wel aandelen brokers genoemd.
Het aanbod ETF’s kan zowel een gunstig als ongunstig effect op de cryptomarkt hebben. ETF’s zijn gekoppeld aan de waarde van een cryptocurrency, maar bij de uitgifte ervan worden er geen daadwerkelijke cryptocurrencies aangeschaft. Door ETF’s te kopen draag je dus niet bij aan de vraag, waardoor er ook geen invloed op de prijs uitgeoefend zal worden.
Omdat ETF’s gereguleerd zijn, zal een grote groep mensen die niet in crypto wilde beleggen misschien echter toch de stap wagen in ETF’s. Op deze manier wordt een grotere groep mensen geïntroduceerd tot de cryptomarkt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat deze mensen later besluiten alsnog daadwerkelijke cryptomunten aan te schaffen, mochten de ETF’s bevallen. Op deze manier kan een markt die eerst onbereikbaar leek toch bereikt worden.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.