Online plaatjes van ‘gekke figuren’ die voor miljoenen worden verkocht. Als je het nieuws volgt kan je er haast niet meer omheen, NFT’s. Enkele voorbeelden van populaire NFT’s zijn Crypto Punks, een verzameling van 10.008 bit-style pixel art afbeeldingen van, nou ja, punks die worden verkocht als NFT’s, en hun prijs heeft al enkele miljoenen dollars overschreden. Een ander voorbeeld is NBA TOPSHOT, een marktplaats waar fans NFT’s van NBA-momenten kunnen ruilen. Deze momenten zijn videoclips verpakt als een NFT, een beetje zoals de ruilkaarten die we vroeger hadden. Het gebruik van NFT’s voor sporthoogtepunten is een andere manier waarop spelers geld kunnen verdienen. Dit door royalty’s te krijgen wanneer een topshotmoment waarin zij worden belicht, wordt verkocht als een NFT. Andere populaire voorbeelden zijn Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, die zijn allereerste tweet verkocht als een NFT, en de artiest Beeple die een NFT van zijn werk verkocht voor 69 miljoen dollar.
Maar wat is een NFT nou eigenlijk? Hoe koop ik er een? Waarom zou ik een digitaal bestand willen kopen dat ik gewoon in een seconde kan kopiëren? Is het gewoon weer een zeepbel? Ben je benieuwd naar het antwoord op deze vragen lees dan snel verder.
Inhoudsopgave
Wat is een NFT?
NFT staat voor non-fungible token. Maar wat is fungibel precies? Je kunt iets fungibel beschouwen als inwisselbaar, of als iets dat geen unieke eigenschappen heeft. Als ik bijvoorbeeld een biljet van 1 dollar heb en u vraagt het met mij te ruilen voor een ander biljet van 1 dollar, zult u daar waarschijnlijk geen probleem mee hebben, omdat het in feite twee van hetzelfde is, wat betekent dat beide dollarbiljetten fungibel zijn. Als u echter, toevallig, een zeldzaam biljet heeft met een unieke markering of een uniek serienummer, zoals bijvoorbeeld 123-45678, of een echt binair serienummer waarbij alle cijfers een nul of een één zijn, zult u waarschijnlijk niet zo geneigd zijn het te ruilen. Deze $1 biljetten zijn uiterst zeldzaam en kunnen verhandeld worden voor $5.000 en meer.
Met andere woorden, deze biljetten zijn niet-fungibel. Ze zijn uniek en hebben specifieke kenmerken die hen onderscheiden van de rest van de biljetten. Samenvattend een niet-fungibele token is als een uniek dollarbiljet. Het is een digitale munt die unieke eigenschappen heeft.
Waar worden NFT’s voor gebruikt?
Bitcoin en veel andere cryptocurrencies worden als niet-fungibel beschouwd in de zin dat u een bepaalde geschiedenis aan een munt kunt verbinden. Dat betekent dat als een bepaalde Bitcoin voor illegale activiteiten is gebruikt, hij minder waard kan zijn dan een nieuw geslagen Bitcoin zonder verleden. Echter is dit een onderwerp voor een andere keer, terug naar NFT’s. Dit zijn in feite unieke munten, maar waar worden ze voor gebruikt?
Ze worden gebruikt om de eigendom van een bepaald digitaal bestand of een digitaal echtheidscertificaat aan te tonen. In de war? Wanneer we naar een kunstwerk kijken, een schilderij bijvoorbeeld, is het originele schilderij altijd veel waardevoller dan zijn kopieën, en er zijn specifieke methodes die u kunt gebruiken om de echtheid van dat schilderij te valideren. Bijvoorbeeld door een certificaat van echtheid te ontvangen. Maar als het om een digitaal bestand gaat, hoe weet je dan wat het origineel is en wat de kopie, en doet het er eigenlijk wel toe?
Nou, blijkbaar wel. Op dezelfde manier als mensen fysieke kunst verzamelen, worden digitale goederen erg populair. Ik kan bijvoorbeeld een ebook schrijven en het eerste exemplaar ervan verkopen als een NFT. Wie het van mij koopt, heeft het recht te zeggen dat hij het allereerste exemplaar van mijn boek bezit. Maar hier is waar het lastig wordt.
Het is niet zo dat ik de koper rechten gaf op mijn boek of iets anders tastbaars. Ik geef de koper alleen het recht om op te scheppen dat hij of zij het eerste exemplaar bezit. Dus, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het kopen van een schilderij in het echte leven en het mee naar huis nemen, heb je met een NFT geen macht over de goederen die je koopt. Daarom is het de vraag hoe waardevol NFT’s eigenlijk zijn. Ik bedoel, een NFT is slechts zoveel waard als de volgende man bereid is ervoor te betalen.
Hoe wordt een NFT gemaakt?
Laten we het nu eens hebben over hoe een NFT eigenlijk wordt gecreëerd. Een maker creëert een digitaal goed. Dit kan een afbeelding zijn, een video, een tweet, een website, of iets anders dat in de online wereld leeft. De maker creëert vervolgens een munt, of beter gezegd, een token op een blockchain die slimme contracten ondersteunt, zoals Ethereum Cardano of Solana.
Dit token bevat informatie over de digitale goederen die worden verkocht. Deze informatie omvat de naam van het token, het token-symbool, en een unieke hash die de authenticiteit van het NFT bewijst. Houd in gedachten dat de digitale goederen zelf niet in het token worden opgeslagen, maar alleen attributen die ermee verband houden. Dus hoewel de NFT kan verwijzen naar waar het bestand online kan worden gevonden, kan iedereen die link gebruiken en is het op geen enkele manier uniek. Zodra het token is gecreëerd, kan de maker het aan iemand anders verkopen en die persoon zal de nieuwe eigenaar van dat digitale goed zijn.
Kort samengevat is een NFT een token op een blockchain dat fungeert als een digitaal certificaat van authenticiteit. Het kan onmiddellijk worden geverifieerd en toont ook de geschiedenis van zijn vorige eigenaars. NFT’s zijn niet alleen niet-fungibel of uniek, ze zijn ook ondeelbaar, gemakkelijk overdraagbaar, fraudebestendig en programmeerbaar. Dit betekent dat makers van NFT’s kunnen beslissen dat royalty’s aan hen zullen worden betaald telkens wanneer een NFT van eigenaar verandert.
Hoe koop je een NFT?
Nu we de theorie hebben behandeld, gaan we over tot de praktijk. Hoe koop je eigenlijk een NFT? In het algemeen zijn er twee soorten NFT marktplaatsen, gecentraliseerde en gedecentraliseerde. Bij gecentraliseerde marktplaatsen kunt u zich aanmelden en uw rekening financieren met een credit card of andere vorm van betaling. Bijvoorbeeld, Nifty Gateway is een gecentraliseerde NFT marktplaats die eigendom is van de Exchange Gemini. Daar kunt u NFTs kopen met uw Gemini saldo.
Aan de andere kant, als u NFT aankopen wilt doen via een gedecentraliseerde marktplaats, zult u een portemonnee nodig hebben die compatibel is met de blockchain waarop uw NFT is gecreëerd. In het geval van Ethereum bijvoorbeeld, is MetaMask de meest populaire optie. Het is een portemonnee die gebouwd werd als een browser extensie, en je kan het gebruiken om in te loggen op gedecentraliseerde NFT marktplaatsen zoals OpenSea. Zodra u uw account of portemonnee hebt gefinancierd, kunt u gewoon kopen of bieden op verschillende NFT’s op de marktplaats. Uiteindelijk is een NFT gewoon een munt of token, om precies te zijn, die is opgeslagen in je portemonnee, net als elke andere cryptocurrency. Houd in gedachten dat, tenzij je een fervent verzamelaar bent, je de NFT op een gegeven moment ook zult moeten verkopen. Meer hierover en tevens het creatieproces van NFT’s in een volgend artikel. Eenvoudig rijk worden met NFT’s?!
Wat kan je met NFT’s?
NFT’s zijn niet erg liquide. Met andere woorden, er is niet altijd een markt van mensen die ze willen kopen, net zoals het moeilijk kan zijn iemand te vinden die duizenden dollars wil betalen voor een zeldzame honkbal- of Pokemonkaart. Zoals je je kunt voorstellen, is deze markt erg hype gedreven. Dit kan leiden tot een situatie waarin iemand een NFT koopt voor miljoenen dollars, om er vervolgens achter te komen dat hij deze later niet meer kan verkopen, omdat de interesse in die specifieke NFT niet meer aanwezig is. Dus nu komen we bij de vraag, als alles wat een NFT is in feite opscheppen over een digitaal bestand is, wat kan ik er dan eigenlijk mee doen?
Nou, de meeste mensen vinden wel wat creatieve manieren om ermee te pronken. Sommige NFT’s worden bijvoorbeeld digitaal tentoongesteld in kunstgalerijen. Een ander creatief idee dat steeds populairder wordt, is het gebruik van een digitale lijst waarop de NFT kan worden weergegeven en die in uw huis kan worden opgehangen. Je kunt ook een fysieke afdruk van de NFT gebruiken met een QR-code ernaast, die wijst naar je bewijs van eigendom op de blockchain. Er zijn ook online galerijen binnen virtuele werelden die worden gebruikt voor het weergeven van NFT’s.
Zoals u ziet zijn de mogelijkheden om uw nieuwste digitale kunstwerk te tonen legio, maar NFT’s worden niet alleen voor kunst gebruikt. Eigenlijk alles dat uniek is of een bewijs van eigendom nodig heeft, kan worden gemaakt als een NFT. Eenvoudig gezegd is een NFT een term die wordt gebruikt om iets in de digitale wereld als uw eigendom te markeren, dus alles dat een dergelijke markering vereist, kan profiteren van de NFT-technologie.
Zijn NFT’s een hype?
Dus zijn NFT’s het volgende grote ding of zijn ze gewoon een rage zoals de ICO-manie van 2017? Het is moeilijk te zeggen. Aan de ene kant lijkt het erop dat iedereen het over NFT’s heeft en dat alle grote bedrijven zich in deze ruimte begeven. Aan de andere kant is het moeilijk om je hoofd te wikkelen rond het concept van mensen die miljoenen dollars betalen voor een digitaal bewijs van eigendom zonder enige aanspraak in de echte wereld. Ik denk dat alleen de tijd zal leren wat de toekomst voor NFT’s in petto heeft, maar heb het vertrouwen dat NFT’s een blijvertje zijn.
Maak kennis met de cryptocurrency die is gebouwd op wiskundige principes.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.