In de afgelopen 15 jaar heeft Bitcoin (CRYPTO: BTC) bijna elke voorspelling, schatting en verwachting al overtroffen. In iets meer dan een decennium is de cryptocurrency gegroeid van slechts een paar cent per digitale munt naar meer dan $50.000 in 2021, waarmee het de wereld veroverde.
Met een prijs van ongeveer $70.000 in juni 2024 is de volgende grote mijlpaal in zicht de felbegeerde grens van zes cijfers. Hoe sensationeel het ook klinkt, de geschiedenis leert ons dat een prijskaartje van $100.000 steeds waarschijnlijker wordt. Maar de echte vraag is: wanneer zal Bitcoin de $100.000 passeren? Zou dat in 2024 zijn?
Inhoudsopgave
Het effect van de halvering meten
Elke voorspelling als deze is inherent speculatief. Maar een beetje speculatie kan gezond zijn en ons dwingen om de langetermijnontwikkelingen van een investering te evalueren.
Om de prestaties van Bitcoin te voorspellen, is het noodzakelijk om te kijken naar de trends rond de halvering. De halvering is een voorgeprogrammeerde gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Het halveert de beloning voor het delven van nieuwe blokken en vormt de basis van het robuuste monetaire beleid van Bitcoin.
Dit mechanisme verlaagt de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt, wat bijdraagt aan de schaarste van Bitcoin en de historische prijsstijging. Bitcoin onderging onlangs zijn vierde halvering in april 2024, waardoor de inflatie steeg naar slechts 0,85%.
Vanwege de duidelijke invloed die de halvering heeft op de dynamiek rond vraag en aanbod van Bitcoin, kunnen we onze projectie eromheen vormen door terug te kijken naar eerdere halveringen. In het jaar dat Bitcoin gehalveerd wordt, stijgt de prijs gemiddeld met ongeveer 125%. Als we uitgaan van de prijs aan het begin van het jaar ($44.000), zou een stijging van 125% de prijs op $99.000 brengen.
Een nieuwe variabele om rekening mee te houden
Als deze halvering een vergelijkbaar effect heeft als in het verleden, lijkt het erop dat de Bitcoin in 2024 op een steenworp afstand van de $100.000 zou moeten staan. Maar om meer zekerheid te geven dat 2024 het jaar is waarin Bitcoin de grens van $100.000 bereikt, is er nog een variabele waarmee we rekening moeten houden.
In tegenstelling tot eerdere cycli van halvering, heeft deze een nieuwe factor die het extra zetje zou kunnen geven dat de cryptocurrency nodig heeft om de grens van $100.000 te passeren: Spot Bitcoin ETF’s. Het grootste deel van de geschiedenis van Bitcoin werd de stijging voornamelijk gedreven door particuliere beleggers zoals jij en ik. Maar met spot Bitcoin ETF’s kunnen grote institutionele beleggers beginnen met het verzamelen van Bitcoin zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over regelgeving of bewaring.
De komst van instituten, samen met het vergroten van de toegang voor particuliere beleggers die voorheen misschien niet zo gemakkelijk Bitcoin kochten op een cryptobeurs, zou extra druk moeten zetten op het aanbod van Bitcoin. In feite zien we nu al het netto-effect van deze nieuwe Bitcoin-blootstellingsvehikel.
In februari kochten de ETF’s 10 keer de dagelijkse productie van Bitcoin (ruwweg 900 bitcoins per dag), waardoor de prijs naar een nieuw record steeg. Hoewel de aankoopsnelheid sindsdien is afgenomen, is het waarschijnlijk veilig om te zeggen dat we nog maar het topje van de ijsberg zien. Belangrijker is echter dat als het kopen zou terugkeren naar deze niveaus, de ETF’s het dagelijkse aanbod van Bitcoin zouden overtreffen met 20 keer de snelheid door de halvering die nu voorbij is.
De onderste regel
2024 lijkt het jaar te worden dat Bitcoin $100.000 bereikt. Met de huidige prijs van $70.500 is dat een opmerkelijke kans met een mooie winst van 40%.
We moeten echter in gedachten houden dat het meestal het jaar na de halvering is dat Bitcoin de meest indrukwekkende winst boekt. In die jaren, nadat het volledige effect van de halvering zich heeft gemanifesteerd, is Bitcoin gemiddeld met meer dan 400% gestegen. Als Bitcoin dit jaar om wat voor reden dan ook niet de $100.000 bereikt, dan is 2025 de volgende veilige gok.
Of het nu dit jaar of volgend jaar gebeurt, één ding is duidelijk: de voortdurende halveringen, groeiende adoptie en institutionele betrokkenheid maken dat Bitcoin ons de komende jaren zal blijven verrassen.