De Amerikaanse advocaat John Deaton heeft grondig uitgelegd waarom XRP niet kan worden geclassificeerd als beleggingscontract of effect, zelfs als blockchain betalingsbedrijf Ripple het zo aan het publiek verkocht.
“XRP blijft een digitale code”: John Deaton
Het debat over de vraag of XRP moet worden beschouwd als een effect woedt, iets dat de kern vormt van de juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
In een gedetailleerde Twitter thread op vrijdag beweerde CryptoLaw oprichter John E Deaton dat XRP een digitale code blijft, zelfs als Ripple het in het verleden werd verkocht als een beleggingscontract of effect. Ook al zou dit tegenwoordig ook nog zo zijn.
Deaton merkte op dat het feit dat iemand Bitcoin als waardepapier gebruikte, het niet tot een waardepapier maakt. De rechter oordeelde evenzo in de zaak LBRY Credits dat LBRY, LBC als een beleggingscontract had verkocht. Volgens de advocaat blijft LBC een softwarecode en niets anders. De SEC gaf zelfs officieel toe dat de verkoop van LBC-tokens op de secundaire markt geen effect was. Dit betekent dat LBC zelf niet kwalificeert als een effect. Als dat wel zo was, zou de uitspraak van de rechter gelden voor alle verkopen.
Hetzelfde geldt voor Ripple’s XRP. Deaton merkt echter op dat de commissie eerder heeft geïmpliceerd dat het XRP-token zelf een effect is. “Deze nieuwe en gevaarlijke belichamingstheorie is hoe de SEC probeert haar bevoegdheid uit te breiden naar transacties op de secundaire markt. De theorie rekt Howey onherkenbaar uit,” voegde hij eraan toe.
Toch is de onderliggende waarde nooit het effect in een geval van een beleggingscontract, en de nieuwe Howey test vereist een Howey analyse op het moment van elke verkoop. Daarom is Deaton ervan overtuigd dat rechter Analisa Torres het kort geding van de SEC in de XRP-zaak zal verwerpen.
Bitcoin werd ooit verkocht als waardepapier
Deaton citeerde ook het vlaggenschip onder de cryptocurrencies, Bitcoin, toen hij de XRP veiligheidskwestie onderzocht. Hij merkt op dat de digitale activa ooit verpakt, aangeboden en verkocht als een beleggingscontract. Dus ook al kunnen ze worden verkocht als beleggingscontracten, dat betekent niet dat ze effecten zijn.
De SEC ondernam in december 2020 actie tegen Ripple en beweerde dat het sinds 2013 een ongeregistreerd effect had verkocht. Al meer dan twee jaar later sleept de spraakmakende zaak voort welke de reputatie van Ripple grof vertroebeld. Een uitspraak wordt verwacht in de eerste helft van 2023. De meeste XRP aanhangers geloven dat Ripple de overhand heeft in de zaak, en ze zijn ervan overtuigd dat het bedrijf uiteindelijk zal zegevieren.
Dat gezegd hebbende, zal de regelgevende duidelijkheid waar de crypto industrie al lang om vraagt waarschijnlijk komen in de vorm van een beslissing in de SEC versus Ripple rechtszaak.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep en join de Discord/Telegram om onderdeel te worden van de community. Klik hier voor een gratis crypto starters gids.