Terwijl grote platenmaatschappijen floreren in het tijdperk van online muziekstreaming, hebben muzikanten niet zoveel geluk. Aangezien de meeste artiesten slechts een fractie van een cent per stream verdienen, zijn muzikanten begonnen te experimenteren met niet-fungibele tokens (NFT’s) om een groter deel van de taart te bemachtigen. Kunnen NFT’s een nieuw tijdperk inluiden van empowerment van artiesten in de muziekindustrie?
Inhoudsopgave
Verdienpotentieel terug naar de artiesten
Van platen naar cassettebandjes naar cd’s naar MP3’s. Het lijkt erop dat bijna elk decennium een nieuwe manier om muziek te consumeren wordt geïntroduceerd, maar ze zijn niet allemaal winstgevend, en sommigen in de biz hebben zelfs een pauze willen inlassen voor zaken als streaming. Terwijl de platenlabels floreren in het tijdperk van de streaming-muziek, verdienen veel artiesten niet zo veel als je denkt op deze platforms, zelfs als hun nummers vaak worden gestreamd. In feite verdienen ze heel weinig, slechts een fractie van een cent per stream, volgens een 2019-rapport van Spotify. Dus hoe geef je de kracht van muziek en het verdienpotentieel terug aan juist de artiesten die deze hebben gecreëerd?
Muziek verpakt als NFT de oplossing?
Zouden NFT’s de oplossing kunnen zijn. Waarom? Laten we eerst NFT definiëren. Een NFT, kort voor non-fungible token, is een unieke vorm van virtuele activa die gegevens bevat over de maker en het eigendom. Net als cryptocurrencies bestaan NFT’s op de blockchain.
De meeste zijn animaties, gifs en digitale kunst, maar NFT’s kunnen ook games zijn of virtuele goederen binnen games en ja, zelfs muziekbestanden. Muzikanten beginnen uit te zoeken hoe ze hun muziek willen delen met behulp van NFT’s. Wanneer een artiest, band of zelfs platenlabel een muziek NFT creëert, bekend als ‘minten’ in cryptotaal, geven ze het een unieke cryptografische hash die de eigenaar identificeert, maar kan ook een MP3, album artwork, bonus materiaal, of zelfs tickets voor shows of toegang tot exclusieve evenementen bevatten. Aangezien elke NFT zijn eigen ongewijzigde gegevens heeft, kunnen fans er zeker van zijn dat ze authentiek en legitiem zijn. En in de toekomst zouden artiesten ook royalty’s kunnen innen telkens als een NFT wordt doorverkocht.
Veel muzikale artiesten verpakken nieuwe nummers niet gewoon met een plaatje en MP3-bestanden. In plaats daarvan verkennen ze de NFT als een voertuig voor een verzameling multimediawerken. Elektronische muziekartiest Apex Twin en zijn visuele medewerker Weird Core brachten een NFT uit met Weird Core’s virtuele kunst. Apex en hiphopartiest ASAP Rocky brachten een NFT-collectie uit met virtuele kunstwerken in beperkte oplage. NFT’s bieden ook een nieuwe kans voor livemuziek, een deel van de muziekindustrie dat hard is getroffen door de COVID-19 pandemie. Het live-gedeelte begint zich al te ontvouwen in de Metaverse. Ten slotte is er een potentieel om de concertticketindustrie, een archaïsche en vaak monopolistische business, te ontwrichten.
NFT is de toekomst!
In de toekomst zouden slimme muzikanten, promotors en zalen toegang tot live shows kunnen verkopen via NFT’s, maar er is ook een mogelijk duistere kant. De verkoop van muziek via NFT’s zou een populariteitswedstrijd kunnen worden, waarbij sterkracht en sociale media de echte garantie zijn voor succes in de NFT-ruimte, in plaats van muzikaal talent. Een ander bezwaar tegen NFT’s is dat ze nog steeds teruglinken naar websites die de fragmenten van liedjes en audiovisuele werken hosten, waar ze vrij gemakkelijk gekopieerd en illegaal verkocht kunnen worden, of zelfs over tijd uit het oog verloren kunnen worden als iemand stopt met betalen voor de domeinnaam. Genoeg reden voor sommige muzikanten, om net als sommige beeldende kunstenaars, te weigeren om NFT’s te minten.
Toch, dit zijn de vroege dagen voor de muziekindustrie gerelateerde NFT’s, kunstenaars zijn net begonnen te experimenteren met wat ze kunnen verpakken als NFT collectie. Vandaag de dag is de muziekindustrie, van onafhankelijke artiesten tot grote labels en uitgevers van liedjes, veel technischer onderlegd. De muziekindustrie is dus nog aan het uitzoeken hoe zij haar inkomsten met deze technologie kan verhogen. De technologie kan een nieuw muziektijdperk inluiden, één NFT tegelijk.