Op het moment dat je bezig bent met crypto, zul je de term ‘DeFi’ vaak tegen zijn gekomen. Het is namelijk een onderwerp dat de laatste jaren in populariteit is toegenomen. Dit komt mede door de vele nieuwe DeFi-projecten die zijn ontwikkeld. Je zult versteld staan van wat de mogelijkheden met DeFi zijn.
In dit artikel leggen we je uit wat DeFi (Decentralized Finance) is, maar ook hoe het werkt. We vertellen daarnaast wat er allemaal mogelijk is met DeFi door dieper in te gaan op de gebruiksmogelijkheden van DeFi.
Inhoudsopgave
Wat is DeFi?
Veel financiële diensten en producten werken volgens het centrale model. Dit betekent dat er vaak één bedrijf achter zit dat graag winst wil maken. Dit bedrijf bepaalt vervolgens ook de werking van de producten en diensten. Zo worden gegevens op een centrale server opgeslagen, waar alleen het bedrijf dat de servers in eigendom heeft bij kan komen.
In 2008 vond Satoshi Nakamoto dat dat anders zou kunnen. Hij bedacht Bitcoin: een virtueel betaalmiddel dat op een decentraal netwerk van computers werkt. Dit was het begin van het tijdperk waarin valuta’s niet meer bestuurd hoefden te worden door grote centrale banken. In plaats daarvan konden gewone mensen beslissen hoe de werking en toekomst van een valuta eruit zou zien. Dit was het prille begin van DeFi.
DeFi staat voor Decentralized Finance en is de term die wordt gebruikt om alle decentrale financiële services en diensten te benoemen. Vrijwel ieder financieel product of dienstverlening kan als applicatie verplaatst worden naar de blockchain. Acties worden volledig geautomatiseerd uitgevoerd op basis van de inputs.
Hoe werkt DeFi?
DeFi kan in allerlei vormen en maten in de praktijk terugkomen, maar maakt in essentie altijd gebruik van de blockchain-technologie. De blockchain is een manier voor de opslag van data. Een netwerk van duizenden computers is aan elkaar verbonden en bevat allemaal een kopie van historische data. Deze data wordt bewaard in blokken (deze kun je vergelijken met computer mapjes waar data in staat) welke aan elkaar zijn verbonden.
Smart contracts
Er kunnen verschillende soorten data op de blockchain worden bewaard. Denk aan transactiegegevens die worden gegenereerd bij het verzenden van cryptocurrencies. Het is bij sommige blockchains ook mogelijk om computer-codes te bewaren. Vervolgens kunnen gebruikers deze code uitvoeren op de blockchain. Dit noemen we smart contracts, en zijn in feite digitale contracten die mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van decentrale applicaties (dApps).
Blockchains die ondersteuning bieden aan smart contracts zijn belangrijk voor DeFi, al is het niet hiertoe beperkt. Iedere blockchain die op een bepaalde manier bijdraagt aan de decentralisatie van financiën behoort tot DeFi.
Er zijn een aantal blockchains die het belangrijkst zijn voor DeFi, en bieden dan ook allemaal ondersteuning voor smart contracts:
- Ethereum;
- Solana;
- Avalanche;
- Cardano;
- Terra.
Decentralisatie
De decentralisatie is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de blockchain-technologie. Het netwerk van de blockchain bestaat uit duizenden computers die aan elkaar verbonden zijn. Zij hebben allemaal een kopie van de data van de blockchain op hun geheugen staan. Gebruikers zijn dus volledig in controle over de data die ze genereren.
Iedere gebruiker heeft een eigen public en private key. Met deze sleutels kunnen gebruikers toegang krijgen tot hun data, data aanmaken en data verwijderen. De private key is privé en alleen in bezit van de rechtmatige eigenaar. Daarom kan ook niemand anders dan de daadwerkelijke eigenaar bij de gegevens komen.
Gegevens die met DeFi gegenereerd worden zijn dus veilig. Er is geen centrale partij die deze gegevens zou kunnen verkopen om winst te maken op de gebruikers van de applicatie die door deze partij is ontwikkeld.
Wat zijn de toepassingen van DeFi?
Een groot scala aan financiële diensten en producten zou op de blockchain kunnen werken. Daarom zijn er ook veel verschillende toepassingen van DeFi te bedenken. Hieronder zie je de belangrijkste toepassingen en functies van DeFi.
Staking
Met staking kun je rente verdienen over jouw cryptomunten. Hiervoor zul je jouw cryptomunten moeten vastzetten in een blockchain dat gebruik maakt van Proof of Stake. Blockchains met dit consensus mechanisme hebben een netwerk dat uit validators bestaat. Deze validators worden gekozen om nieuwe blokken toe te mogen voegen aan de blockchain.
Om gekozen te worden moeten validators munten vastzetten in een blockchain. Des te hoger het aantal munten, des te hoger de kans dat ze gekozen worden om een blok te creëren. Je kunt jouw munten ook staken door het valideren uit te besteden aan een andere validator.
Stablecoins
Stablecoins zijn cryptomunten die altijd dezelfde waarde hebben en is vaak gekoppeld aan fiat valuta’s zoals de euro of Amerikaanse dollar. Het voordeel van stablecoins is dat ze gebruikt kunnen worden als beschermmiddel tegen hoge volatiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld de winst die bij een cryptomunt is gemaakt beschermen tegen prijsdalingen van andere cryptomunten waartegen je de munt zou verkopen.
Ook zijn stablecoins ideaal om als betaalmiddel te dienen. Stel dat je Bitcoin gebruikt om een product mee te kopen. Op het moment dat de Bitcoin bij de verkopende partij is aangekomen, zou deze Bitcoin al flink in waarde kunnen zijn gedaald, waardoor de verkoper verlies heeft geleden op de verkoop.
Dit probleem zal zich bij stablecoins niet voordoen. Zowel de verzender als de ontvanger kan er ten alle tijden vanuit gaan dat de waarde van de verzonden munten hetzelfde blijft.
Exchanges en marktplaatsen
Cryptocurrencies kun je kopen bij hele grote bekende centrale exchanges zoals ByBit (internationaal en betrouwbaar) en MEXC (Internationaal wat meer cowboy, maar geen KYC nodig of gewoon een goede en betrouwbare partije van Nederlandse bodem genaamd Finst. Iedere beurs heeft zijn eigen voordelen.
Deze worden echter beheerd door een centrale partij met winstoogmerk. Het is ook mogelijk om van een exchange gebruik te maken die door het blockchain-netwerk wordt beheerd. Dit heten decentrale exchanges, beter bekend als DEX’s.
Een DEX is een exchange die op de blockchain draait en maakt geen gebruik van het traditionele orderboek. In plaats daarvan worden prijzen automatisch bepaald en geldt ook dat transacties automatisch worden uitgevoerd door smart contracts. Er komen dus geen mensen, bedrijven of organisaties kijken bij de werking van een DEX. Uniswap, Sushiswap en Pancakeswap zijn bekende voorbeelden van DEX’s. Lees hier een volledig artikel over Decentrale Exchanges.
Op een DEX kun je terecht voor cryptomunten en tokens, terwijl je andere crypto assets op speciale marktplaatsen kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan een marktplaats voor NFT’s, waarvan OpenSea het bekendste voorbeeld is.
Play-to-Earn (P2E) gaming
De afgelopen jaren zijn er steeds meer games voor de blockchain ontwikkeld. In het bijzonder is de populariteit rondom Play-to-Earn games toegenomen. Dit zijn games waarin gebruikers tokens of NFT’s kunnen ontvangen als beloning voor het voltooien van bepaalde taken. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van een PvP-battle.
Gebruikers kunnen deze tokens en NFT’s doorverkopen voor andere cryptomunten of fiat valuta’s. Op deze manier kunnen spelers dus geld verdienen door het spelen van games die op de blockchain draaien.
Risico’s van DeFi
Het is niet onbelangrijk om te weten wat de risico’s van DeFi zijn. Net zoals bij alle andere technische en financiële diensten of producten loop je altijd een risico op verlies van data of vermogen.
DeFi is afhankelijk van smart contracts. Dit zijn vooraf geprogrammeerde applicaties die niet beïnvloed kunnen worden door een centrale partij. Het kan voorkomen (en het is al vaker gebeurd) dat zo’n smart contract een bug of kwetsbaarheid bevat. Mocht er iets fout gaan, zouden de cryptomunten die in het smart contract worden bewaard verloren kunnen gaan. Er is dan niemand die de verloren munten en tokens terug kan krijgen. De blockchain is namelijk onomkeerbaar.
Een ander risico is de waardedaling van crypto assets. Ondanks dat cryptocurrencies, NFT’s en andere crypto producten veelal in het nieuws zijn om de significante prijsstijgingen, kunnen de prijzen ook even snel weer dalen. Het is belangrijk om jezelf hiervan bewust te zijn, zodat je niet in de problemen komt wanneer de waarde van je portfolio is gedaald. Investeer daarom nooit geld dat je eigenlijk niet kunt missen, en doe altijd goed onderzoek naar een product voordat je er geld in stopt.
Conclusie
DeFi staat voor Decentralized Finance en wordt gebruikt om alle decentrale financiële diensten en producten te beschrijven. De meeste financiële producten en diensten zijn traditioneel gezien gecentraliseerd: er zit dan een bedrijf of organisatie achter die controle heeft over de werking en uitvoering van de diensten en producten.
Door dit soort producten naar de blockchain te verplaatsen, worden ze gedecentraliseerd. Alles wordt dan automatisch uitgevoerd en verwerkt door smart contract. De data die wordt gegenereerd is alleen toegankelijk voor de rechtmatige eigenaar ervan.
Er zijn veel verschillende toepassingen voor DeFi. Denk aan staking, waarmee je rente kunt verdienen of tokens, of aan stablecoins, die gebruiker kunnen worden voor het uitvoeren van betalingen zonder verlies van waarde. Ondanks dat DeFi veel gebruikt wordt, loop je altijd een risico op verlies van data of vermogen. Alles is immers geautomatiseerd met smart contracts, waardoor niemand kan helpen wanneer er iets fout gaat.
Leer meer over de slimme contracten en het verschil tussen dApps en slimme contracten
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.